Våra VVS tekniker från Rättvik förklarar hur jordvärme fungerar

När du vill sänka dina energikostnader för din fastighets uppvärmning kan du vända dig till oss som har skickliga VVS tekniker i Rättvik som är specialister på jordvärme och andra värmesystem. Här kan du läsa mer om att installera ytjordvärme.

Idag har en majoritet av alla villaägare valt att installera värmepump för att minska sina uppvärmningskostnader för sitt hus och för varmvatten. Det finns flera olika tekniker att använda sig av för att skapa värme med hjälp av en värmepump och en av de vanligaste är att använda sig av lagrad solenergi som finns i marken, så kallad jordvärme. Om du är intresserad av mer information om hur våra VVS montörer i Rättvik kan hjälpa dig med markvärme kan du kontakta oss på Rönnäs Rör AB.

 

Så här fungerar jordvärme

Jordvärme innebär kort och gott att man tar tillvara på den värme som finns i jorden. För att göra detta gräver vi ned en kollektorslang på ett djup av 1-1,5meters djup. I slangen cirkulerar vätska som hämtar upp värme ur jorden. Det upphettade vattnet pumpas sedan ut i husets vatten- och värmesystem via en energisnål kompressor. Vattnet pumpas sedan ut i den nedgrävda kompressorslangen igen för att åter hettas upp. 

För att kunna installera ytjordvärme så behöver du ha tillgång till utrymme på din tomt då det krävs cirka 400 kvadratmeter för en normalstor villa. I jorden så gräver man ned ett så kallat kollektorrör i en slinga på cirka 1 - 1,5 meters djup. Kollektorslingan fylls sedan med en vätska som kokar redan vid fem minusgrader.

 

I marken lagras solenergi som används för att värma upp vätskan i kollektorslingan och sedan pumpas den uppvärmda vätskan tillbaka till värmepumpen som sedan värmer upp husets vattenburna värmesystem. Efter att vätskan passerat värmepumpen, som tagit tillvara på värmeenergin, så pumpas vätskan tillbaka ut i kollektorslingan för att värmas upp på nytt. Vätskan som finns i systemet cirkulerar år efter år och har en livslängd på 20-30år. Med rätt utförd service kan systemet hålla i upp till 40år. 

 

Fördelar med jordvärme

  • Jordvärme är ofta ett bättre alternativ än att borra efter bergvärme då dels kostnaden är lägre och dels för att arbetet oftare går fortare för våra certifierade VVS montörer i Rättvik att utföra. 
  • Med markvärme kan du sänka dina energikostnader för uppvärmningen med mellan 50 - 85 procent.
  • Att använda sig av ytjordvärme för uppvärmningen är miljövänligt.
  • Om slingan läggs på rätt djup får du ett jämnt inomhusklimat året om.
  • Du kan även använda systemet för att kyla ned din fastighet under varma sommardagar.
  • Du kan använda dig av ROT-avdrag då du installerar värmepump som hämtar värmeenergi från marken.

 

Låt våra VVS montörer i Rättvik hjälpa dig med din jordvärme

Vårt VVS företag utför arbeten i Rättvik och Leksand med omnejd. Rönnäs Rör har duktiga VVS tekniker och rörmokare i Rättvik som utför alla typer av tjänster inom VVS och värme. Om du vill få hjälp med att installera effektiva värmesystem som minskar dina uppvärmningskostnader kan du använda vårt formulär på sidan för att kontakta oss för  ett kostnadsfritt möte. Då kan våra VVS tekniker från Rättvik inspektera dina förutsättningar för att installera jordvärme för din fastighet. 

Ta hjälp av oss på Rönnäs Rör!

Vi på Rönnäs Rör har över 25 års erfarenhet av VVS- och rörarbeten och är noggranna med att varje projekt blir ordentligt gjort. Vill du ha professionell VVS-service? Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig!